Close

Blog

Posted: December 6, 2011

Blinds help gallery control natural light circulation

The Scottish National Portrait Gallery has fitted blinds as part of its attempts to control the amount of lighting in the venue.

World Interior Design Network reported that the Edinburgh facility has just reopened following a £17.6 million makeover that included the installation of a huge glass elevator.

In order to protect certain pictures, ceiling blinds have been put in, which allow staff to limit natural light circulation. People may wish to consider doing the same with their conservatory blinds at home if they have any valuable paintings on display.

“Several light-sensitive artistic pieces have been fitted in wall-mounted cabinets and pull-out drawers in the upper floor gallery following the refurbishments,” explained the news provider.

As well as controlling the light entering the facility, the redevelopment has created over 60 per cent more space for the public to enjoy.

In a review of the gallery, The Guardian journalist Laura Cumming noted that the venue has changed radically following the construction worker and is significantly brighter as a result of the daylight entering through the new roof.

She explained that the cultural centre had always felt a little dark and austere, adding that the place has been “beautifully renewed” with an impressive selection of portraits on show.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

offer
Your opportunity to receive our latest brochure, by post, instant download or by email. offer
Join our mailing list
 

©2017 The Appeal Group Ltd, 6 Vale Lane, Bedminster, Bristol, BS3 5SD. | Registered in England no. 3668340